sobota, 30. november 2019

11. teden (18.11.−24.11.)

Preferiría ser extranjero en España que en la mayoría de los países. ¡Qué fácil es hacer amigos en España! 

George Orwell


Eden izmed postopkov, ki ga v našem laboratoriju veliko izvajamo je beljakovinska kristalizacija (proces tvorbe beljakovinskega kristala). Beljakovinske kristale se uporablja v študiji beljakovinskih struktur za uporabo v medicini in drugih podobnih vedah. V procesu kristalizacije beljakovin se beljakovine raztopi v vodnem okolju in vzorčni raztopini, dokler ne dosežejo prenasičenosti. To stanje omogoča raziskovalcem, da z uporabo X-ray diffraction (XRD) preučijo notranjo strukturo beljakovin. Razvoj beljakovinskih kristalov je zahteven proces, saj nanj vpliva veliko dejavnikov, vključno s pHjem, temperaturo, ionsko močjo v kristalizacijski raztopin in celo gravitacija.
Ko so proteini kristalizirani se lahko uporabljajo v strukturni biologiji za preučevanje molekularne strukture beljakovin, zlasti za različne industrijske ali biotehnološke namene, kot je razvoj metod za zdravljenje raka. 

Ko je postopek v celoti končan, si lahko proteine v 3D obliki ogledujemo na računalniku

V nedeljo sem se odločila izkoristiti zastonj vstop v Museo Fallero, ki je posvečen valencijskemu prazniku las Fallas. Tega tu praznujejo že od sredine 18. stoletja. Zahvaljujoč prebivalcem in las Fallas umetnikom se ulice marca napolnijo z ninot skulpturami, katere se nato 19. marca požge v pozdrav pomladi. Leta 1934 je umetnik Regino Mas predlagal, da se vsako leto ''reši'' ninota pred ognjem, kot uradno zahvalo izboljšavi umetnostne kvalitete Fallas skulptur, kar je hkrati povečalo pomen Fallas umetnikov. Vsako leto comissió fallera (odbor meščanov vpletenih v praznovanje) pred obiskovalce pripelje najboljše ninote, da se občinstvo nato odloči, kateri bo oproščen požiga.
V muzeju najdemo zbirke le teh, nekaj najboljših plakatov, ki so skozi leta oglaševali dogodek, portrete vseh fallera major (dekle izbrano vsako leto, ki deluje kot predsednica comissió fallera) od leta 1995 naprej ter značke teh odborov.
 

Miguel de Cervantes Saavedra

Eden iz posebne zbirke otroških ninotov

Postopni koraki izdelave nintov

Fallera major v tradicionalni valencijski opravi

Leta 2016 se je praznik uvrstil na UNESCOV seznam nesnovne kulturne dediščine.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

12. teden (25.11.−1.12.)

Lo mágico de casa es que se siente bien irse y se siente aún mejor volver  − Wendy Wunder Moj zadnji teden v laboratoriju je minil...